A fejlesztésűnk alapjai

Fel kell hívnunk a figyelmet arra a tényre, hogy a piaci kínálatban léteznek ún. szilikát festékek, melyek 5%-os és ennél nagyobb százalékban tartalmaznak akril kötőanyagokat a szilikát kötőanyagok mellet . Ezek a festékek részben páraátnemengedő filmréteget képeznek és nem ajánlottak egyészséges belső lakótér kialakítására. Az szervi polimer bázisú ún. „modern“ festékek (akril, disperziós, alkid) a jó tulajdonságaik mellett (magas fény, jó fedés, könnyű felvitel) rendelkeznek vitathatatlan negatív tulajdonságokkal (átnemengedő filmréteget alkotnak, nem tűrik az UV sugarakat, nem kompatibilisek az alapozóanyaggal).

Páraátnemengedő képességük következményeként a belső lakótér mikroklímája nem megfelelő. Különösen a sarkokban és falakon jelentkező vízlecsapódás következményeként mikroorganizmusok szaporodnak el gombásodást és penészesedést idézve elő. Emellett még a polimer filmréteg elektromos töltődése vonza a port és a pollent, mely az allergikus betegségek egyik előidézője, kiváltója.

Az UV sugarak felbontják az említett „modern“ festékek organikus kötődését színváltozást és repedést idézve elő. Azok a festékek, melyek nincsenek összhangban az alapozóanyaggal, megrepedeznek, elválnak a falfelülettől majd lehámlanak.

Mit tekintünk fejlesztésünk kiindulópontjaként?

építészet fizikai törvényszerűségeinek szabályszerű alkalmazását, mely révén megteremthető az ökológiai egyensúly és az egészséges élettér több generációnak.
Először is határozzuk meg az egészséges belső lakótér feltételeit:

- 20 és 24°C közötti szobahőmérséklet;
- 35-75% relatív páratartalom;
- elektromosgócpont mentesség.

 Diagram

A kedvező beltéri feltételeket kizárólag olyan építőanyagokkal érhető el, melyeknek a páraátenged képesség az alapjellemzőjük. Ide tartoznak a falakat borító páraátengedő vakolatok, a szilikátalapú páraátengedő glet- és festékanyagok a természetes anyagokkal a fával, a náddal, a téglával egyetemben. A megnevezett anyagokkal optimális belső klíma alakítható ki. A falak páraátengedő képessége révén a „falak természetesen lélegeznek“. 
Páraátengedő képességgel rendelkező házak szellősek anélkül, hogy ablakot és ajtót nyitnánk. A páraátengedő alapképességű anyagok lehetővé teszik az állandó légcserét a beltér elhasznált levegője és a külső tér friss atmoszférája között. A szemléletesség kedvéért éljünk az összehasonlítás lehetőségével az emberi viseletben használt szintetikus (nejlon és perlon) páraátnemengedő ingek és blúzok, illetve a páraátengedő természetes alapanyagú pamut ruhanemű között.

A páraátengedő képesség mértékegysége a µ. Kifejezi, hogy mennyivel kisebb a páraátengedő képessége bizonyos anyagnál, mint a levegő azonos anyagrétegénél. 

Minél kisebb a mikron µ értéke, annál nagyobb a páraátengedő képesség:

Levegő

Bizonyos építőanyagok µ értéke

Puha ásvány gyapot
Kötözött nádfelület
HidroSil®
CigloMal®
Mésszel kevert vakolat
Hígabb habarcs
Tömör tégla
Beton
Stiropor
Disperziós festékek
1,01,0
2,0
1,8  
8,0
10,0
15,0 – 25,0
9,0 – 12,0
60,0
30,0 – 50,0
300 - 800

A beltér egészséges és kellemes közérzet kialakításához ajánljuk a SuboSil négy szervetlen összetevőjű termékét, melyet a téglafalra viszünk fel:

Ez a négy anyag összehangolt minőségegyüttest képvisel, mely kizárja bármilyen más fajta anyaggal való keverést, kiegészítést, mert megbomlik a rétegek páraátengedő képessége. Kellemetlen következményként a megmunkált felület megrepedezik, lehámlik.

Vlaga

A SuboSil® által felkínált rendszer időtállóságát, garanciáját az egyiptomi piramisok képei (több mint 3000 évesek) illetve a szakrális helyek freskói (több mint 1000 évesek) bizonyítják, melyek hasonló módszerrel készültek.

egipat.jpg freska.jpg
Otisak cipele
Időszámításunk szerint első évszázadábol
Sirmiumban a római legionárius habarcsban
ránk maradt cipőlenyomata. (Sremska Mitrovica)


A fentiekben említett rendszereket alapul véve további termékeket készítettünk:


FoboSil®, páraátengedő vízlepergető védőréteg, mely falakra, homlokzatokra, bármilyen anyagból készült emlékművekre   alkalmazható.
KroSil®, páraátengedő vízlepergető védőréteg tetőfedő cserepere
BetoSil®, páraátengedő vízlepergető védőréteg tetőfedő cserepere

Pár referencia értéket felmutató épület, melyen alkalmaztuk a HidroSil®-t