O nama

P1050657.JPGNišta se u životu ne dešava slučajno. I nastanak naše firme je plod dugogodišnjeg stručnog rada i sticanja iskustva na dva razna polja delatnosti (građevinarstvo i hemija) i opšte potražnje određenih materijala i znanja za adekvatnu i stručnu sanaciju i održavanje istorijskih građevinskih objekata naše kulturne baštine, koja je dugi period bila zanemarivana i prepuštena zubu vremena.

Petar Vukov, inženjer građevinarstva, radio je u Integralu, gde je skupio 30 godina praktičnog iskustva, a zatim preko 4 godina u Zavodu za ispitivanje građevinskog materijala u Subotici i za to vreme je upoznao gotovo sve građevinske proizvode na jugoslovenskom odnosno srpskom tržištu. Pored toga je bio i savetnik subotičkiog Zavoda za zaštitu spomenika. Čovek koji zna, kako malo proizvoda na našem tržištu (ali ne samo na našem), zadovoljava visoke kriterijume nekadašnjih građevina, kao i zahteve za modernu, zdravu i ekološku gradnju. Njegova želja je bila da svojim znanjem i iskustvom popuni te praznine.

Aleksandar Vujević, diplomirani inženjer tehnologije, proveo je radni vek u razvoju svetske firme „Hüttenes-Albertus" iz Hannovera, sada u zajedničkoj firmi SuboSil je odgovoran za hemijska rešenja i za kvalitet proizvoda.
Naš zajednički definisani cilj je razvoj građevinskog materijala, koji omogućuju adekvatnu i stručnu sanaciju istorijskih građevinskih objekata, kao i gradnju ekoloških i zdravih objekata.

To je ono u šta mi verujemo, i svi naši proizvodi, bez izuzetka su razvijeni na toj osnovi. Oni su plod našeg sopstvenog, odgovornog razvoja uz adekvatnu primenu u praksi. Ovi proizvodi spadaju u red silikatno-pucolanske gletove i boje, a baziraju na neorganskim sirovinama, koje nemaju nikakva štetna isparavanja. Najvažnija karakteristika im je da poseduju visoku parapropustljivost (mi preporučujemo da koeficijent otpora difuziji vodene pare µ bude 10 ili manji).

Ovde moramo da skrenemo pažnju na činjenicu da u prodaji postoje takozvane „Silikatne boje" koje sadrže pored silikatnih, i akrilna veziva, do 5% a i više. Ove boje stvaraju delimično paronepropusne filmove na zidovima i ne preporučuju se za zdrave prostorije.

"Moderne" boje na bazi organskih polimera (akrilnih, disperzionih i alkidnih), pored svojih nesumljivo dobrih osobina(visoki sjaj, dobra pokrivnost i lako nanošenje), imaju i izrazito negativne osobine (stvaraju paronepropusne filmove, podležu drastičnom razlaganju pod uticajem UV-zrakova i nisu kompatibilni sa podlogama na koje se nanose).

Posledice paronepropustivosti su loša mikroklima u prostorijama i kondenzacija vlage po zidovima, i to naročito u uglovima (što izaziva rast raznih mikroorganizama).

Pored toga dolazi usled trenja do naelektrisanja polimernog filma koji privlači prašinu a naročito polen iz vazduha a to je uzrok učestalih alergičnih obolenja u poslednje vreme.

UV zraci razaraju organsko vezivo i izazivaju promene boja i pukotine u bojama. Boje koje nisu usklađene sa podlogama dobijaju pukotine, odvajaju se od njih i zidovi ogole.