Problem kapilarne vlage u građevinarstvu

Starije građevine, obično građene od opeka vrlo često imaju problem isoljavanja na zidovima, prouzrokovane kapilarnom vlagom u zidovima. Isoljavanje nastaje isparavanjem vlage na površini zida i deponovanjem (kristalizaciom) soli koje su bile rastvorene u njoj. Pri prelasku iz rastvorenog u kristalni oblik soli  dolazi do povećanja zapremine, što dovodi do velikog pritiska unutar maltera i do njegovog postepenog razaranja. Ako se pažljivo posmatraju zgrade, bilo gde, uočit ćemo da je malter na fasadi do izvesne visine oštećen i da su zidovi ili delimično ili skoro potpuno ogole.

 

Problem kapilarne vlage u građevinarstvu

 Nekoliko primera razaranja kapilarnom vlagom na zgradama

 

Kapilarna  vlaga predstavlja jedan od najčešćih i najsloženijih problema za saniranje i nastaje zbog osobine vode da se kapilarno penje sve dok se kapilarne sile ne izjednače sa gravitacijom i uspostave ravnotežu. U vodi rastvorene soli se delimično deponuju u sloju maltera, voda isparava sa površine maltera a soli ostaju na toj površini zida, razarajući malter, stvarajući beli praškasti sloj bez čvrstoće.

U praksi se primenjuju razne, više manje uspešne metode za sprečavanje štetnog dejstva kapilarne vlage. Nažalost one najviše propagirane i primenjivane su upravo one najproblematičnije i najopasnije metode.

Radi se o horizontalnom presecanju zidova i ugradnji vodonepropusne prepreke, naješće specijalnih limenih ili sintetičkih tabli. Ova metoda je veoma zastupljena na tržištu zahvaljujući masivnoj propagandi i njenoj spektakularnoj opremi i primeni, i što je najgore ignorisanjem osnovnih zakona građevinske statike.

 Primer presecanja zidova

 Primer presecanja zidova

Niko od učesnika nije ni svestan ili ne želi biti svestan suštine građevinske statike i mogućih posledica pri ne poštovanja njenih zakona. Suština je naime ta, da se postojeći zidovi presecaju čime se remeti projektovana statika zgrade, što može dovesti do fatalnih posledica. Osim toga su materijali koji se ugrađuju ograničenog veka trajanja pa bi se ovakve operacije s vremena na vreme morale ponavljati.

Kao primer fatalnih posledica da navedemo slučaj Pravoslavne crkve u Konaku, dana 22.10.2009 o čemu je izveštavala i televizija kao i dnevna štampa.

Hram Svetog Save u Konaku pre i posle presecanja 
Hram Svetog Save u Konaku pre i posle presecanja

Hram Svetog Save u Konaku pre i posle presecanja

Ovaj nemio događaj trebalo bi da posluži kao opomena za sve pobornike ove metode saniranja kapilarne vlage, kao i organima koji izdaju dozvole za ovakve radove.

Tim više što se problem kapilarne vlage može rešiti na vrlo elegantan i bezbedan način takozvanim „stalno isušujućim malterima". To su specijalni malteri koji vlagu propuštaju kroz sloj maltera samo u obliku pare, tako da rastvorene soli ne mogu dospeti na površinu i načiniti štetu. Većina od ovih maltera ima veliku zapreminu za odlaganje soli i time ne dozvoljavaju solima da se skupljaju na površini maltera. Ovi malteri imaju ograničeno vreme delovanja. Pored ovakvih maltera postoje i takozvani „stalno isušujući sanacioni trans-malteri" . Oni se bitno razlikuju time što „sanacioni trans-malteri" uopšte ne deponuju soli i zahvaljujući toj činjenici njihovo dejstvo je neograničeno. To se postiže specijalnim aditivima koji stvaraju posebnu sunđerastu strukturu u samom malteru.

Sema principa

Posebno dobri rezultati su postignuti sa „sanacionim trans-malterom" marke HidroSil® (zakonski zaštićeno ime firme SuboSil® Subotica, www.subosil.rs), koji za Srbiju proizvodi i distribuira firma KEMA SAN TRADE iz Subotice (www.kema.rs).

Odgovorni i savesni organi koji izdaju dozvole za sanaciju istoriskih građevina i zgrada pod zaštitom države u većini slučajeva propisuje da se ovi objekti saniraju „stalnoisušujućim sanacionim malterima" a praksa im je u tome dala pravo.Višegodišnja primena HidroSil®-a dala je izvanredne rezultate bez ijedne reklamacije.

Dole navedeni objekti su uspešno sanirani HidroSil®-om, delom u izvedbi a delom pod nadzorom KEMA SAN TRADE iz Subotice.

Primeri